top of page

Mijn ganse jeugd heb ik altijd stevig gesport. Ik at gezond (alleszins, dat dacht ik toch). Toch had ik regelmatig last van migraineaanvallen. Ook de stoelgang ging niet zoals het zou moeten zijn. Dit bleek door een allergie aan geraffineerde suikers volgens een osteopaat. Ik liet onmiddellijk de suiker in mijn thee en de dagelijkse ijsjes met chocolade als dessert. De migraineaanvallen waren beduidend minder, maar niet weg.

 

Nooit heb ik moeten dieten, maar in december 2013 kreeg ik te horen dat ik borstkanker had. Na chemo, bestralingen en operatie (wegnemen van tumor en daarna preventief eiertakken) en een hoop cortisone, kwamen de kilo’s erbij. De menopauze heeft daar ook wat in meegespeeld.

 

Het werd tijd dat ik iets veranderde. Ik at in de week geen brood meer, omdat ik daar een opgeblazen gevoel van kreeg en at ‘s middags slaatjes. Het beterde even maar de goestingskes ’s avonds bleven (soms heel erg).

 

Toen ontdekte ik de via Anouschka het “Leef en eet ZONDER DIEET" en besloot ik om een keer te gaan luisteren naar een presentatie. Hier werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt, dat mijn gewicht niet overeenstemde met mijn leeftijd. Dit wou ik niet en gaf het programma een kans. Ik startte het programma en al snel had ik het gevoel meer energie te hebben.

 

In het begin is het inderdaad wat zoeken en uitproberen, maar nu is het al meer routine geworden. De eerste maand ging redelijk traag, ondanks mijn vele inspanningen. Ik zette toch door en besloot om opnieuw te starten van in het begin. En ja hoor, halverwege begon je effectief resultaat te zien aan mijn lichaam.

 

Tot nu toe geen migraineaanvallen, perfecte dagelijkse stoelgang, geen goestingskes in ongezonde zaken en vooral VEEL energie. Ik ben ook beduidend een aantal kilo’s kwijt op de juiste plaats en dat voelt Super!

 

Ik raad het iedereen aan in combinatie met yogirya, de perfecte match tussen stretching, kracht en uithouding.

 

Hoe heb ik het programma zelf ervaren? Wel. Het feit dat je blijvend controle hebt over wat je wel en niet mag eten en hoe dat je dingen moet combineren, vind ik de max. Alles noteren en dan daarop dagelijkse feedback krijgen, was voor mij ideaal. Dit gaf mij telkens weer een extra boost om door te gaan met datgene waar ik mee bezig was. Mezelf weer beter maken!

 

Ik hoop dat ik met deze recensie andere mensen kan aansporen om hetzelfde te doen. Ik wil dan ook bij deze Anouschka nog even in de bloemetjes zetten. Zij staat voortdurend voor iedereen klaar en geeft jou voortdurend aanmoedigingen en de kracht om verder te werken aan een gezond lichaam.

 

“Een gezonde geest in een gezond lichaam". Ik voel mij terug vrij in mijn hoofd! DANK JE WEL!

—  Inge

150 gr Groenten VS + 450 gr GroentenWelkom bij mijn 21 dagen zomer fit challenge, waarin we samen werken aan het transformeren naar de beste versie van jezelf! Ik ben Anouschka, orthomoleculair therapeut, en ik adviseer je graag op jouw weg naar een gezonde levensstijl.Onlangs plaatste ik een poll op mijn Instagram waarin ik vroeg hoeveel groenten mensen per dag eten. Slechts 7 van de meer dan 50 deelnemers gaven het juiste antwoord: meer dan 450 gram per dag! Laten we eens stilstaan bij de basis van een gezond voedingspatroon.


Laten we eens stilstaan bij de basis van een gezond voedingspatroon. Het Vlaams Instituut Gezond Leven, adviseert ons om minimaal 250 gram groenten per dag te eten. Maar ik en andere gezondheidsexperts en orthomoleculaire voedingsdeskundigen gaan nog een stap verder en adviseren zelfs 500 gram groenten per dag.

Helaas blijkt uit gegevens van het VIGL de categorie van 18 tot 39 jaar gemiddelde 143 gr groenten per dag eet, en voor de 40- tot 64-jarigen op 172 gr. Een ondermaatse score dus. Weet dat de avondmaaltijd vaak de grootste bron van groenten is.
Waarom is het nu zo belangrijk om voldoende groenten te eten? Naast de heerlijke smaak bieden groenten talloze gezondheidsvoordelen. Ze bevatten veel vezels, die goed zijn voor onze darmflora, ons lang verzadigd houden en een positieve invloed hebben op onze spijsvertering. Bovendien verkleint een grotere inname van groenten en fruit het risico op hartziektes, beroertes en darmkanker. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat groene bladgroenten het risico op diabetes type 2 en longkanker kunnen verlagen. Het is inmiddels bekend dat diabetes type 2 vaak omkeerbaar is door onder andere een gezonder eetpatroon.


Elke groentesoort bevat weer andere belangrijke voedingsstoffen, daarom is variatie zo cruciaal. Probeer een regenboog aan verschillende kleuren groenten op je bord te creëren en profiteer zo van de diverse kwaliteiten die elke kleur te bieden heeft. Maar de meest essentiële voedingsstof die je vooral in groenten vindt, zijn vezels. Vezels vormen de belangrijkste brandstof voor de bacteriën in onze darmen en groenten bevatten gemiddeld 8 keer zoveel vezels per calorie als brood.

Groenten en fruit bevatten ook stoffen met een geneeskrachtige werking, zoals fytonutriënten. Deze stoffen, zoals vitaminen en mineralen, komen uitsluitend voor in plantaardig eten. Ze spelen een belangrijke rol in het bevorderen van onze gezondheid en bescherming tegen ziektes.


Helaas is het aantal fytonutriënten in groenten en fruit de afgelopen decennia gedaald als gevolg van moderne teeltmethoden. Daarom is het zo belangrijk om voldoende groenten te eten en zo toch de nodige hoeveelheid van deze waardevolle stoffen binnen te krijgen en dit eventueel aan te vullen met supplementen. Eet je minder dan 500 gr groenten per dag, dan heb je sowieso meer nood aan supplementen dan iemand die dit wel doet. Heb jij er al eens over nagedacht hoeveel jij eet?Naast hun geneeskrachtige werking hebben fytonutriënten ook een anti-oxiderende werking. Ze beschermen onze lichaamscellen tegen schadelijke vrije radicalen die vrijkomen tijdens de stofwisseling. Door regelmatig groenten te eten, geef je je lichaam de benodigde kracht om gezond te blijven en optimaal te functioneren.


Variatie is de sleutel tot het verkrijgen van voldoende voedingsstoffen. Elke groente- en fruitsoort bevat unieke vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen. Ik adviseer mijn cliënten om minstens 60 verschillende groenten en fruitsoorten per maand te consumeren. Sommige experts zeggen raden zelf aan om 100 verschillende soorten te proberen. Niet gemakkelijk? Ik help je graag bij de verwerken van dit aantal groenten per dag/week/maand...Als je bepaalde groenten niet lekker vindt, raad ik je aan te experimenteren met verschillende bereidingswijzen. Misschien vind je gekookte witlof niet zo lekker, maar lust je het wel rauw in een salade. Er zijn talloze mogelijkheden om te variëren, zodat je gemakkelijker meer groenten kunt binnenkrijgen en ervan kunt genieten.


Het eten van voldoende groenten is niet alleen gezond, het kan ook bijdragen aan gewichtsverlies en je helpen om je goed in je vel te voelen. Het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn.


In mijn 21 dagen challenge deel ik graag praktische tips over hoe je elke dag die 500 gram groenten kunt bereiken.Dus, laten we samen deze 21 dagen zomer fit challenge aangaan en transformeren naar de beste versie van onszelf.


Ik sta klaar om je te begeleiden op deze reis naar een gezonde levensstijl. Wees vastberaden en toegewijd, want je verdient het om je goed te voelen en te stralen tijdens je vakantie. Ik geloof in jouw potentieel en ik zal er elke stap van de weg voor je zijn.


Laten we beginnen en het beste uit onszelf halen. Samen gaan we op weg naar een gezonder en gelukkiger leven. Vertrouw op het proces en wees trots op elke stap die je zet. Je bent op weg naar een stralende en zelfverzekerde versie van jezelf. Ik kan niet wachten om je successen te vieren!


Meedoen met onze challenge? Let me know!

bottom of page