top of page

Alle ziektes beginnen in je darmen

Toen ik jaren geleden zoveel last kreeg van pijnlijke gewrichten en spieren en ontzettende vermoeidheid, ik nog amper eten kon verdragen en mijn huid er verschrikkelijk begon uit te zien. Was ik er totaal niet mee bezig dat het probleem wel eens in mijn darmen kon zitten.


Het werd op een gegeven moment zo erg dat ik zelf geen pot confituur (ja toen at ik het nog vaak) meer kon losdraaien. Dat ik niet meer deftig kon sporten en dat ik dacht dat het wel met de leeftijd zou te maken hebben gehad en het vele sporten. Ik was net 31 geworden denk ik. Mijn nachten werden korter en mijn gezicht stond vol met acne en andere rode plekken en mijn maag en darmen deden altijd moeilijk.


Ik voelde me met de dag onzekerder worden en was op den duur ten einde raad. Toegegeven, ik had ontzettend veel stress privé en op werkgebied. Mijn papa was ernstig ziek, ik had een kleine jongen op de wereld gebracht en een dochter die ook de nodige aandacht zocht. Op mijn werk was het vaak hectisch want ik werkte als verantwoordelijke in een interim kantoor HECTISCH echt wel! De dokter zei me dat het gewoon te maken had met het feit dat ik veel te veel hooi op mijn vork nam en dat ik toch moest opletten voor een burn-out.Nu laat me je even iets vertellen... iets helemaal anders. Om dan opnieuw tot mijn eigen verhaal te komen.


Ongeveer 2000 jaar geleden zei de oude Griekse arts Hippocrates dat "alle ziekten in de darmen beginnen". Het is echter pas relatief recent dat we ontdekken hoe waar deze bewering eigenlijk is


Nu... toen ik me zo slecht voelde en mijn papa zo ziek was... ging ik in de bib op zoek naar : Hoe komt het dat mensen kanker krijgen, hoe komt het dat mensen zo ziek kunnen worden.


Ik herkende in heel wat literatuur mijn eigen verhaal en ongemak en besloot hier ook mee naar een specialist te stappen. Ik liet voor de zoveelste keer bloed trekken bij mijn huisarts. Die vertelde me dat alles oké was en ik me geen zorgen moest maken. Mijn bloed onderzoek was PERFECT. Buiten enkel een tekort aan vit D en een te hoge cholesterol. Hij schreef me wat medicatie voor tegen krampen en maagzuur die ik heel mooi trouw nam. Toegegeven, de krampen werden minder maar de maagpijn bleef hetzelfde. Na nog enkele bloedanalyses die steeds hetzelde vertelden kreeg ik (opnieuw) het advies om een afspraak bij een maag-en darm specialist te maken. Dat deed ik direct want dit moest en zou stoppen. Na het 2de maagonderzoek bij dezelfde specialist en opnieuw nog andere medicatie voorgeschreven te krijgen en zelf anti-depressieva ....voelde ik me zo NIET GEHOORD. Ik maakte een nieuwe afspraak bij een andere darmspecialist maar kreeg "bijna" hetzelfde te horen. Alleen ging deze ook mijn stoelgang en darmen onderzoeken.


WIl jij ook beter worden? Maak hier jou vrijblijvende kennismakingsgesprek van 15 min via zoom of in onze praktijk. Je kan ook direct een afspraak inplannen waar je al veel tips & tricks mee naar huis krijgt.


Nu waarom ik dit allemaal vertel is echt voor een reden...Geen enkele van deze dokters geloofden me als ik zei dat ik zo heftig reageerde op HEEL wat voedingstoffen en geloofden me al helemaal niet als ik hen zei dat ik gelezen had ik een leaky gut zou e hebben (dat mijn darmwand misschien wel beschadigd zou zijn). Ik ga het niet erger maken maar ik heb nog heel wat dokters, specialisten en dermatologen bezocht die me allemaal lapmiddeltjes gaven en zeker niet het gevoel gaven dat ze naar me luisterden.


Ik was ten einde raad maar besliste toen wel dat ik het heft in eigen handen zou gaan nemen. Alle boeken van de bib heb ik verslind, alle wetenschappelijke artikels die ik maar kon vinden had in gelezen en nog eens gelezen. Ik beslot om een opleiding te gaan volgen ... en ik ben sindsdien niet meer gesopt. En eerlijk, het is echt allemaal niet zo moeilijk... maar goed dit alles even ter zijde. Ik vertel je graag meer over mijn darmen en darmgezondheid in een andere blog, E-book en in mijn online curus of begleidingstraject.


Er is echt hoop want in de afgelopen decennia heeft de geneeskunde de rol erkend die de darmen spelen bij veel ziekten en chronische ziekten. Het lijkt erop dat het oude concept van hypochondriasis eigenlijk nogal wat waarheid bevat en dat de moderne geneeskunde nog maar net begint aan te slaan....De term 'leaky gut' heeft de afgelopen jaren voor veel oproering gezorgd. Het is in verband gebracht met veel verschillende ziekten en niet alleen met ziekten die verband houden met het maagdarmkanaal.


Lekkende darm, technisch bekend als intestinale hyperpermeabiliteit, is eigenlijk een ander woord voor een poreuze darmwand. Deze darmwand is echt heel groot en is meer dan 370 m². Langs dit darmkanaal hebben we veel microvilli, dit zijn vingerachtige haartjes die het absorptiegebied in onze darmen vergroten en helpen om onze voedingsstoffen op te nemen en afval te elimineren. Als ze beschadigd raken, kan dit ertoe leiden dat de darmbarrière "lekt" en onze darmwand poreus wordt.


Het is als een zeef die je bij het koken gebruikt om de vloeistof en kleinere deeltjes van de grotere te scheiden. Je darmen hebben zulke kleine "poriën", waardoor alleen vloeistof of hele kleine moleculen kunnen passeren. Als de darmwand beschadigd en "hyperpermeabel" is, kunnen zaken als afvalproducten en gifstoffen, voedseleiwitten, bacteriën en andere verbindingen door de membranen sijpelen en in de bloedbaan terechtkomen.


En dat is wat er mij was overkomen. Ik heb alles wat ik geleerd heb en wat ik nu nog steeds leer op mijzelf toegepast. Ik weet dat dit werkt en ik weet dat je je lichaam terug gezond kan krijgen. Onze trajecten zijn er zo op gemaakt dat jij van deze ongemakken afgeraakt. Maar niet alleen deze ongemakken. Dit gaat veel verder maag-darm en huidproblemen.


Is jouw gezondheid ook zo belangrijk? Maak hier jou vrijblijvende kennismakingsgesprek van 15 min via zoom of in onze praktijk. Je kan ook direct een afspraak inplannen waar je al veel tips & tricks mee naar huis krijgt.


Ben je getriggert en wil je heel graag ons E-book aankopen over je darmgezondheid al van thuis zelf aan te pakken? Je koopt hem in onze WEBSHOP voor €9.97 wil jzelf verder gaan dan dat? Dan kan ik je zelf stap voor stap aanleren hoe jij je darmen gezond maakt. En ja dit is voor ALLE Inflammatoire darmziekten, dus ook Crohn en colitis ulcerosa...


Meer nieuws volgt snel. Schrijf je alvast in voor onze nieuwsbrief en ontvang alle informatie.


Anouschka

Comments


bottom of page