top of page

Baden in magnesium, hoe heilzaam is dat?

Ik ben zelf MEGA fan van baden in magnesium zout..... waarom? Dat vertel ik je heel graag.


Magnesium is een heel belangrijk mineraal voor het lichaam. Een stof dus die we – net als ijzer, zink of calcium – níet zelf aanmaken, maar uit onze voeding moeten halen. Magnesium speelt in heel veel lichaamsprocessen een sleutelrol. Zo is magnesium betrokken bij de botopbouw en bij de overdracht van prikkels in ons zenuwstelsel. Ook is het mineraal onmisbaar voor een goede spierwerking, waaronder ook die van het hart. Behalve het hartritme, reguleert magnesium nog de bloeddruk en heeft het een rol bij de werking van het immuunsysteem. Magnesium zorgt in feite ook voor het kunnen ontspannen; niet alleen van de spieren, maar ook van de hersenen.


Het is nog heel lastig om een tekort aan magnesium aan te tonen via bloedonderzoek. Sterker nog: een magnesiumdeficiëntie gaat lang niet altijd gepaard met een verlaagd magnesiumgehalte in het bloed, want het mineraal kan ook zijn vrijgemaakt uit de botten om de bloedspiegel op peil te brengen. Maar er zijn wel klachten beschreven die kunnen duiden op een te lage magnesiumspiegel. De belangrijkste: lusteloosheid, niet kunnen slapen, vermoeidheid, spierkrampen, vermoeide benen en migraine. Onvoldoende inname van magnesium blijkt ook de kans op een reeks chronische ziekten te verhogen, waaronder osteoporose, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.


Wist je dat je magnesium kan innemen (slikken)of in kan baden?


Natuurlijk bestaan er allerlei supplementen om je dagelijkse hoeveelheid mineralen op peil te houden. Veel van deze middelen werken echter met magnesiumoxide, een vorm die nu juist minder goed wordt opgenomen in het lichaam. Wij werken met RainPharma "Water Relax" en zijn er rotsvast van overtuigd dat dit de juiste vormen bevat.


Uit onderzoek blijkt dat magnesium in zoutvlokken heel goed wordt opgenomen door de huid en zo prima de bloedbaan kan bereiken.


Eigenlijk is baden in zouten voor gezondheidsdoeleinden natuurlijk niet nieuw. Therapieën in de Dode Zee of met Dode Zeezouten worden immers al vele jaren toegepast bij allerlei gezondheidsklachten, met name huidproblemen als eczeem en ontstekingsziekten als psoriasis en artritis.


Je zou denken dat magnesium – of welke stof dan ook – niet zomaar een gezonde huid met een normaal functionerende huidbarrière kan binnendringen. Maar dat blijkt dus wel degelijk te kunnen gebeuren. Verschillende onderzoeken toonden niet alleen aan dat magnesium de huid kan binnendringen, maar bekeek vervolgens ook het effect van het mineraal op het afweersysteem. Een tekort aan magnesium speelt bij bepaalde ontstekingsprocessen een grote rol. Baden in magnesium zout geeft verlichting bij ontstekingsziekten zoals artritis en psoriasis. Dit is omdat magnesium een directe effect heeft op bepaalde ontstekingsfactoren van het afweersysteem.


Helpt bij DETOXEN en ONTGIFTEN


Om het werkingsmechanisme te kunnen begrijpen zal ik eerst iets meer moeten uitleggen. Sulfaat (zwavel) heeft je lichaam nodig voor allerlei biochemische processen. Voor het bouwen van zwavelbruggen in eiwitstructuren, zoals voor in je haren, heb je zwavel nodig. Het lichaam gebruikt zwavel uit zwavelhoudende aminozuren zoals in eieren, maar ook uit zwavelhoudende groenten zoals spruitjes en broccoli. Sulfaten zijn ook belangrijk voor de lever om diverse hormonen en toxinen te kunnen afbreken. Dat proces noemen we detoxificatie. Dat doet de lever helemaal zelf, als er tenminste de juiste stoffen aanwezig zijn om het proces goed te laten verlopen. Vergelijk het maar met het bouwen van een huis, zonder cement blijven de stenen niet op elkaar liggen. Wil je hier graag meer informatie over? Dan verwijs ik je graag door naar een andere blog

  • Heeft een sterk ontgiftende- en ontzurende werking. De sulfaten in magnesiumzout helpen de gifstoffen en zware metalen uit de cellen te verwijderen en helpt het zo lichaam om schadelijke stoffen te elimineren. De huid is een zeer poreus membraan en het toevoegen van de juiste mineralen aan uw badwater bevordert het omgekeerde osmose proces. Hierdoor wordt het zout uit het lichaam getrokken en neemt schadelijke stoffen met zich mee. Voor een ontgiftende bad, ten minste eenmaal per week: Voeg 300 tot 900 gram epsom zout toe aan het badwater.


  • Helpt bij pijnlijke spieren en verlicht sportblessures. Een magnesiumzoutbad verlicht pijn en ontsteking, waardoor het nuttig is bij de behandeling van pijnlijke spieren, bronchiale astma en migraine.


  • Heeft een verzachtende werking op de huid en neutraliseert zweetvoeten. Bovendien heeft het een wondhelende en schimmelwerende werking


  • Verlicht stress en ontspant het lichaam: Stress verhoogt het niveau van adrenaline en verlaagt het magnesium niveau. Opgelost in warm water, wordt magnesiumzout geabsorbeerd door de huid en vult het niveau van magnesium in het lichaam weer aan. Magnesium bevordert het aanmaken van serotonine een chemisch stofje in de hersenen dat een gevoel van rust en ontspanning creëert.Uit onderzoek blijkt dat magnesium de productie van ATP (adenosine trifosfaat) stimuleert wat gunstig is voor energie en uithoudingsvermogen. Volgens experts helpt drie keer per week baden met magnesiumzout om er beter uit te zien, zich beter te voelen en meer energie te hebben. Magnesium ionen zorgen voor ontspanning en verminderen prikkelbaarheid door het verlagen van de effecten van adrenaline. magnesiumzout verbetert de slaap en concentratie, en helpt de spieren en zenuwen goed te laten functioneren.


Je kan bij het Gezondheidshuisje je zou bestellen met een geur naar keuze. De basis geuren zijn HIER te bekijken maar weet dat ze met alle 22 geuren van RainPharma kunnen gemengd worden. Zo kan je steeds baden in je favoriete geur. We geven je graag in een andere blog meer informatie over bepaalde geuren en emoties.

Comments


bottom of page