top of page

Etiketten lezen: tips & tricks!


Ga je graag zelf aan de slag, dan is het heel belangrijk dat je goed weet wat je koopt. Heb je nood aan extra begeleiding? Contacteer me via het contactformulier of via 0498641219.


We weten allemaal dat voedsel niet altijd is wat het lijkt. Veel producten die je in de supermarkt vindt bevatten heel andere stoffen dan je zou verwachten. Of het is andersom, en de voordelen de je verwacht zijn juist ver te zoeken. In theorie zijn dat soort dingen natuurlijk allemaal op het etiket van het product te vinden. Het probleem? Ook die etiketten zijn op het eerste gezicht niet altijd even duidelijk! Hoe lees je nu tussen de handige trucjes van de producenten door? En wat zijn de belangrijkste zaken om op te letten bij het etiketten lezen? We zetten hieronder zeven goede tips op een rijtje!


Op etiketten staat meer dan veel mensen weten. Een aantal dingen die er verplicht op moeten staan zijn natuurlijk zaken als de ingrediënten en de voedingswaarde. Daarnaast is het echter ook verplicht om de herkomst van een product en de houdbaarheidsdatum te vermelden. Hetzelfde geldt voor informatie over eventuele allergieën.


Het lijkt misschien overdreven veel werk om dat allemaal door te lezen, maar het loont de moeite! Bovendien, je hoeft voor ieder product maar één keer de beste optie uit te kiezen. Heb je eenmaal een vaste voorkeur, dan gooi je die rustig iedere keer zonder verder gedoe in je mandje. Investeer dus één keer die tijd, dat scheelt je later moeite.


Hier heb ik 7 tips waar je zeker op kan letten bij etiketten lezen.



De volgorde van de ingrediënten:



De ingrediëntenlijst is niet zomaar op een willekeurige volgorde gezet. In plaats daarvan geldt: hoe eerder het ingrediënt op de lijst staat, hoe meer er van in het product zit. Aan het begin vind je dus de hoofdingrediënten. Achteraan het lijstje staan vaak de kleine toevoegingen zoals kleurstoffen en conserveringsmiddelen. Een extra aanwijzing wordt nog gegeven door de percentages die bij bepaalde producten genoemd worden. De producent is verplicht percentages te geven wanneer een ingrediënt prominent op de verpakking genoemd staat. En omdat de lijst op volgorde van hoeveelheid staat, zeggen die procenten ook iets over de ingrediënten ervoor en erna!





Zit er suiker in? Als je dan toch naar die ingrediëntenlijst aan het kijken bent, is suiker een eerste product om naar uit te kijken! Vaak zit er daarvan namelijk meer in je eten dan je denkt. Het probleem is dat er maar zelden gewoon ‘suiker’ op het etiket staat. In plaats daarom worden er allerlei andere mooi klinkende namen voor bedacht. Alles op –siroop of –ose is bijvoorbeeld een vermomde suiker. Nog een instinker zijn opmerkingen als “gezoet met ingedikt appelsap”. Ingedikt sap is gewoon puur suiker dat toevallig uit sap gehaald wordt; er is niets gezonds meer aan.



Koolhydraten zijn 1 van de drie macronutriënten die in onze voeding zit, van waaruit ons lichaam de energie (kilo calorieën) kan halen om te leven. De andere macronutriënten zijn vetten en eiwitten...Koolhydraten, waarvan suikers' op de etiketten.


En dan met name de betekenis van de suikers. Zoals bijvoorbeeld ‘Koolhydraten 8 gram, waarvan suikers 6 gram'. Koolhydraten bestaan uit zetmeel en suikers. Suikers worden op etiketten altijd apart vermeld onder het kopje ‘koolhydraten' bij de voedingswaarden.Vervolgens kennen we ook nog de vezels als onderdeel van de koolhydraten, die staan altijd apart vermeld op de etiketten. Het deel "koolhydraten" op het etiket, omvat dus alle koolhydraten inclusief suikers die in het product aanwezig zijn.


Het is eigenlijk wel een beetje complexer dan dit. Belangrijk is ook of het van nature uit suikers zijn die in het product zitten (zoals bv amandelmeel) of toegevoegde suikers. Er zijn dus 2 zaken die je zal gaan bekijken. Het zijn EN de koolhydraten EN de ingrediënten. Om dan te bepalen of een product al dan niet gezond is om te eten.


Hieronder zie je een etiket van amandelmelk met toegevoegde suikers....



Hieronder zie je een etiket van amadelmelk zonder toegevoegde suikers





Zit er zout in? Naast suiker is er nog een ingrediënt dat vaak onnodig wordt toegevoegd: zout. Dat kan op twee manieren vermeld worden op de lijst, als natrium of gewoon als zout. Let er daarbij op dat de hoeveelheden niet precies hetzelfde zijn! In 2,5 gram zout zit ongeveer 1 gram natrium. Het dagelijkse maximum ligt voor volwassenen op 6 gram zout, oftewel 2,4 gram natrium. Hou daar bij het doen van je boodschappen rekening mee! Kies het liefst voor geheel onbewerkte producten, want je zit sneller op dat maximum dan je denkt.


Zitten er transvetten in? Ten slotte nog zo’n ongezonde stof die vaak over het hoofd wordt gezien: transvet. Helaas is hiervan vaak moeilijk te controleren hoe veel er nu precies in een product zit! De reden is dat het niet verplicht is om percentages transvet op het etiket te zetten. Alleen margarines en bak- en braadproducten doen het nog wel eens, maar die kun je toch beter niet kopen. In het algemeen is het een slecht teken als er “gedeeltelijk gehard plantaardig vet” of “gehydrogeneerd vet” bij de ingrediënten staat: dat is transvet. Je weet dan niet hoe veel het is, maar wel dat er in dit product transvet zit!


Staan vitamines apart? Fijn, als er op een etiket staat dat een product veel van een bepaalde vitamine bevat! Helaas zijn diezelfde vitamines niet altijd van nature in het eten aanwezig. Ze kunnen ook achteraf kunstmatig toegevoegd zijn. Als dat het geval is, staan ze apart in de ingrediëntenlijst vermeld. Dat kan met hun vitamineletter zijn, maar ook met hun volledige namen (bijvoorbeeld “retinol” voor vitamine A). Natuurlijk is een vitamine niet per se minder gezond als hij los is toegevoegd. Hou er dan alleen wel rekening mee dat je lichaam hem mogelijk minder goed opneemt.


Wat betekent light? Lightproducten zijn nog steeds flink populair – maar helaas vaak ten onrechte. “Light” op een verpakking betekent dat het product 30% minder calorieën, vet óf suiker bevat dan de normale variant. Het probleem: een product met 30% minder vet en 100% meer suiker is dus ook een light product. Zo is light pindakaas uiteindelijk vaak veel ongezonder. Ook maken deze producten vaak gebruik van kunstmatige zoetstoffen waarvan het onduidelijk is hoe gezond ze zijn. Blijf het etiket dus zorgvuldig lezen om niet in deze val te trappen. Waar zitten gluten in: 4 tips om snel maar grondig te checken.


Wat met gluten? Gluten zijn niet zo gezond, je vindt ze in heel wat producten terug. Niet iedereen heeft er last van maar …. Heb jij vaak last van een opgezwollen buik, constipatie, diarree, hoofdpijn of vermoeidheid? Het kan zijn dat je een intolerantie hebt voor gluten, ook wel coeliakie genoemd. Ook kan het zijn dat je geen intolerantie hebt, maar wel sensitief bent voor gluten. Glutenvrije voeding kan dan een oplossing of verlichting bieden.


Voor mensen met de auto-immuunziekte coeliakie (oftewel glutenintolerantie) is gluten wel gevaarlijk. Als zij gluten eten, ontstaat er een ontstekingsreactie in de dunne darm. Het slijmvlies van de dunne darm raakt beschadigd, waardoor ze voedingsstoffen minder goed opnemen en allerlei buikklachten krijgen. De enige remedie voor coeliakiepatiënten is geen gluten binnenkrijgen. Mensen die overgevoelig zijn aan gluten kunnen wel heel wat symptomen ondervinden. In dit traject zullen we snel merken of darmen dit al dan niet kunnen verwerken.




Staat het officiële glutenvrije logo vermeld? Zo zie je direct of een product glutenvrij is. Als het logo er niet op staat, bekijk dan de ingrediëntenlijst. Staat er expliciet onder de ingrediënten vermeld dat er gluten in zitten. Kijk bij de ingrediënten welke allergenen er dikgedrukt of met hoofdletters geschreven zijn. Staat een van de onderstaande ingrediënten vermeld, dan is het niet glutenvrij:

Tarwe, rogge, gerst Spelt (Let op: spelt is nooit glutenvrij!) Kamut, triticale Tarwemeel, griesmeel Tarwebloem, tarwemout Zemelen, grutten Couscous, bulgur, seitan Roggemeel, roggebloem Havermout, havervlokken, havermeel (tenzij afkomstig uit een glutenvrije haverketen) Gort, gerstemoutbloem, parelgort Muesli, cruesli, deegwaren, vermicelli, macaroni, spaghetti, mie, panneermeel.


Is het duidelijk zo? Kan je al wat gemakkelijker naar de winkel om aankopen te doen? Laat het me gerust weten als je toch nog problemen hebt. Ik help je graag verder op weg!


Nood aan begeleiding? We ontvangen je met open armen in de winkel. Liever online? Geen probleem. Stuur een contact forumlier in of stuur een whatsapp 0498641219 en we helpen je op weg.


Veel liefs

Anouschka



Comments


bottom of page