top of page

Fascia en Trauma: De verborgen link in ons lichaamFascia, het allesomvattende bindweefsel in ons lichaam, speelt een cruciale rol bij het opslaan van emoties en trauma's. In deze blog duiken we dieper in de fascinerende wereld van fascia en laat ik je ontdekken hoe het verbonden is met onze emotionele bagage.


Wat is Fascia?


Fascia is een complex netwerk van bindweefsel dat ons hele lichaam doorkruist en alles bij elkaar houdt. Het is als een 3D-web dat zelfs je vorm zou behouden als je al je botten zou verwijderen. Maar fascia is meer dan alleen een structureel wonder - het heeft ook een grote invloed op ons emotionele welzijn.


De Link tussen Fascia en Trauma


Wanneer we overweldigende ervaringen meemaken, schakelt ons brein over op overlevingsmodus. In plaats van de emoties volledig te verwerken, worden ze opgeslagen in ons fasciasysteem. Dit kan leiden tot chronische spanning, pijn en zelfs emotionele blokkades die jaren later nog steeds aanwezig zijn.


Soms komen er na een fascia-behandelingen intense emotionele reacties, variërend van, geluksmomentjes, verdriet, tranen tot woede. Het is alsof het losmaken van verklevingen in de fascia ook vastgezette emoties bevrijdt. Maar evengoed waren er geen trauma's en kwam er energie vrij, nieuwe ideeën die al jaren vast zaten.

Een Cliënt met Chronische Rugpijn


Een voorbeeld hiervan is het verhaal van een cliënt met chronische lage rugpijn. Tijdens het werken aan haar psoas spier met cupping en fascia stretching, barstte ze plotseling in tranen uit. Het bleek dat ze als kind seksueel misbruikt was - een trauma dat letterlijk vastgezet zat in haar lichaam.


De Weg naar Genezing


Door bewust met onze fascia aan de slag te gaan, kunnen we vastgezette trauma's losmaken en verwerken. Fascia stretching en cupping massage zijn krachtige tools om mensen te helpen loslaten wat ze niet meer dienen. Maar fascia-werk is slechts één stukje van de puzzel - een holistische aanpak met aandacht voor beweging, voeding, zelfzorg en mentale ondersteuning is essentieel voor echte genezing.


Zorg Goed voor Je Fascia!


Mijn advies aan jou: behandel je fascia met liefde en zorg. Ontdek wat er allemaal opgeslagen ligt in dat wonderbaarlijke web. En als je tijdens een sessie ineens moet lachen of huilen - geen zorgen, dat hoort erbij. Emoties zijn er niet voor niets!


Ik hoop dat deze blog je heeft geïnspireerd om met andere ogen mijn facia cupping en stretching te kijken. Geloof me, er zit meer wijsheid in dan je denkt! En mocht je tijdens je volgende yoga-les ineens een jeugdherinnering krijgen... go with the flow.


Wil jij ook ervaren hoe mijn fasciawerk jou kan helpen om los te laten en te helen? Neem dan contact met mij op of ga een kijkje nemen via DEZE link.

Ik help je graag op weg naar een lichter en vrijer leven!

Comments


bottom of page