top of page

Het belang van gezonde darmen.


Hoe gaat het eingelijk met je stoelgang? Vreemde vraag zou je denken? Toch niet hoor. Het is voor mij heel normaal om erover te praten. Aan je stoelgang kan je eigenlijk zien of het wel goed zit met je vertering.

Heb je last van rommelige darmen, kan je slecht naar de grote toilet. Heb je regelmatig krampen en ben je winderig? Dit zijn allemaal tekenen dat het in je darmen niet goed zit. Praat er zeker met mij over want het is van groot belang dat we dit blijven opvolgen.Hieronder zie je een foto van hoe je stoelgang er normaal gezien uit zal gaan zien als het gezond is.De Bristol Stoelgangschaal is een kaart waarbij ontlasting op basis van de consistentie in categorieën wordt verdeeld. Gezonde ontlasting hoort een aaneengesloten worst te zijn, dus niet keutelig of een serie losse worstjes. Door de ontlasting in beeld te brengen, kan makkelijker worden vastgesteld wat de eventuele stoelgangproblemen veroorzaakt.

De Bristol Stoelgangschaal of Bristol Stoelgangkaart is ontworpen om de vorm van menselijke ontlasting te verdelen in zeven categorieën. Vaak wordt deze gecombineerd gebruikt met een poepdagboekje om stoelgangproblemen in kaart te brengen.


De schaal die in het Verenigd Koninkrijk ook wel de 'Meyers Scale' wordt genoemd, is ontwikkeld door Heaton aan de Universiteit van Bristol, vandaar de naam. De vorm van de ontlasting hangt af van de tijd dat die in de darmen is geweest. Het is dus een medisch hulpmiddel dat in beeld aangeeft hoe het met de stoelgang gesteld is.Types 1 en 2 wijzen op obstipatie (verstopping). Types 3 en 4 zijn de 'ideale uitscheidingtypes' - vooral de laatste - omdat ze het makkelijkst uit te scheiden zijn. Types 5 tot en met 7 neigen naar diarreeEnkele tips


Eet voldoende vezelrijke voeding maar vooral eet regelmatig gefermenteerde voeding. Dat is enorm goed voor je lichaam. Als je stoelgang moeilijk blijft, eet bv regelmatig kefir want dat bevat 'lactobacillus acidophilus', dat is een probioticum dat veel belangrijke functies vervult. Het verbetert ons immuunsysteem (weerstand), het kan de schadelijke stoffen die nitraten met zich meebrengen deactiveren, gaat ontstekingsreacties tegen in onze darmen...... We hebben het beschikaar bij Anouschka's Gezondheidshuis. Van 1 zakje kan je wel 4 tot 5 liter kefir maken. Koop het dus niet al klaargemaakt in de supermarkt. Het bevat allerlei ingredienten zoals suiker en vaak ook teveel aan vetten. Deze zijn geen meerwaarde voor je darmen.


Mensen met hooikoorts of een seizoensgebonden allergie zijn mogelijk gebaat bij probiotica. Dit blijkt uit een verzameling van verschillende studies over dit onderwerp. Er wordt gedacht dat de toename van allergieën deels te wijten is aan een gebrek aan bacteriën in de darmen als gevolg van de schonere leefomstandigheden. LET OP neem het nooit zomaar in zonder eerst te laten bekijken van waar je probleem komt, het kan je problemen ook erger maken. Wij staan je graag bij met raad.

  • Het verbeteren van de absorptie van mineralen: door het gebruik van probiotica kan je lichaam beter de mineralen opnemen uit bepaalde voeding.

  • Voorkomen van schadelijke bacteriële groei onder stress : er zijn testen geweest op ratten om de effecten van stress op de darmflora te onderzoeken. De ratten die werden gevoed met probiotica hadden weinig schadelijke bacteriën in hun darmen.

  • Ziekte van Crohn en prikkelbare darm: uit een onderzoek met probiotica bleek dat een aantal symptomen verbeterd waren. Het helpt ook herhaling van de klachten te voorkomen.
Enkele tips:


Wij hebben heel wat in ons gamma dat je vertering kan verbeteren. Vraag HIER vrijblijvend een gezondheidsgesprek aan om te bekijken waar ik je kan helpen.


Heb je ons Fiber Powder in huis? Ga daar dan al zeker mee aan de slag. Het helpt je om beter naar toilet te gaan. Het zijn oplosbare vezels om toe te voegen aan je RainPharma shake, thee of in je verse soep. Een schepje Fiber Powder levert 2,25 gram vezels. De basisgrondstof - Inuline - komt voor in de wortels van planten die groeien in koud-gematigde gebieden. Vezels in het algemeen ondersteunen goede bacteriën in de darm en dragen bij tot het behoud van een normale stoelgang. Vezels komen van nature vooral voor in plantenvoeding. Aanbevolen dosering vind je bij je overzicht dat je in het begin het gekregen. 4 maatlepels per dag, wat overeenstemt met 10 gram. Je kan deze dosis bekomen door telkens 1 maatlepel toe te voegen aan je favoriete RainPharma shake, drank of maaltijd.


Maar het is niet altijd zo simpel opgelost. Onze vertering moet optimaal zijn en de voeding die we tot ons nemen kan maar best zo puur mogelijk zijn. Nood aan begeleiding? We helpen je graag verder!Liefs Anouschka

Commentaires


bottom of page