top of page

Het belang van vitamine D

Vitamine D is een voedingsstof die tegenwoordig veel aandacht krijgt. Van het ondersteunen van de gezondheid van de botten tot het helpen om ons immuunsysteem in vorm te houden, deze vitamine is essentieel voor onze algehele gezondheid en welzijn. Maar hoewel we allemaal weten dat we ons moeten concentreren op onze vitamine D-inname, zijn we ons er misschien niet helemaal van bewust hoe we dit doel kunnen bereiken. Het goede nieuws is dat het gemakkelijker is dan u denkt om meer vitamine D-rijk voedsel in uw dieet op te nemen. Alleen is dit vaak niet voldoende. Er zijn veel factoren die invloed hebben op de opname uit voeding. Je kan misschien wel voldoende vitmaine D-rijke voeding eten maar door bv darmproblemen een slechte opname hebben. Laat je bloed onderzoeken en kom langs voor advies bij Anouschka's Gezondheidshuis.Het belang van vitamine D


Enkele belangrijke functies van vitamine D in het lichaam zijn het helpen van het lichaam om calcium en fosfor te absorberen - twee voedingsstoffen die een sleutelrol spelen bij het ondersteunen van de gezondheid van de botten. Van vitamine D is ook aangetoond dat het de immuunfunctie, de stemming en zelfs inspanningen voor gewichtsverlies helpt ondersteunen .

Maar zelfs met al deze bekende voordelen heeft meer dan 7 op 10 Belgen een vitamine D-tekort. Gelukkig zijn er veel manieren om aan je dagelijkse dosis vitamine D te komen!Kun je vitamine D uit je voeding halen?


Strikt genomen is vitamine D geen echte vitamine. Het kan immers tussen mei en oktober worden aangemaakt in de (onbedekte) huid onder invloed van UV-B (ultraviolet licht) uit zonlicht. Je dient dan wel iedere dag tussen 11 uur ‘s ochtends en 3 uur ‘s middags ten minste een kwartier tot een half uur buiten te zijn. De rest van het jaar is het zon licht niet krachtig genoeg om een adequate vitamine D aanmaak te garanderen. In de orthomoleculaire wereld is het belang van hoge doseringen vitamine D al geruime tijd een prominent gespreksonderwerp.
Belangrijke risicogroepen voor vitamine D-tekort zijn baby's, kinderen, zwangere vrouwen en ouderen. Daarbij kunnen mensen met een donkere huidskleur en mensen die hun lichaam grotendeels bedekken, altijd zonnebrandmiddelen gebruiken of de meeste tijd binnenshuis doorbrengen, het hele jaar door een te lage lichaamseigen aanmaak van vitamine D hebben. Kortom, een deel van het jaar of het hele jaar zijn we voor een goede vitamine D-voorziening afhankelijk van vitamine D uit voedingssupplementen. Het is namelijk vrijwel onmogelijk om voldoende vitamine D uit de voeding te halen, zelfs bij het gebruik van voedingsmiddelen die zijn verrijkt met vitamine D.


De beste voedselbronnen van vitamine D


Hoewel er niet een overweldigende hoeveelheid vitamine D-rijk voedsel is, pakken degenen die beschikbaar zijn een klap uit op de voedingsafdeling. Hier zijn enkele van de beste keuzes die u kunt opnemen!Zalm is een voedzame optie die rijk is aan eiwitten, gezonde omega-3-vetten en natuurlijk vitamine D! Eén portie zalm bevat zelfs bijna een derde van je dagelijkse vitamine D-behoefte . Serveer het naast geroosterde groenten voor een verzadigend diner, voeg het toe aan een kleurrijke slakom.Eieren zijn een natuurlijke bron van vitamine D - zolang je de dooiers maar eet. De dooiers bevatten ook andere belangrijke voedingsstoffen zoals selenium en jodium.

Maak een lekker eierontbijt, snijd wat hardgekookte eieren in stukjes voor een snack, of meng ze met avocado en Griekse yoghurt voor een eiwitrijke eiersalade.Of je nu van ze houdt of ze haat, het valt niet te ontkennen dat sardines een krachtpatser zijn als het gaat om vitamine D. Eet ze op je salade. Hoe je er ook van geniet, sardines zijn een voedingsmiddel boordevol vitamine D dat een geweldige aanvulling kan zijn op een gezond dieet.Vitamine D voor uw gezondheid en welzijn


Focussen op uw vitamine D-inname is een zeer belangrijk onderdeel van het ondersteunen van uw algehele welzijn. Als u niet voldoende wordt blootgesteld aan zonlicht, kan het opnemen van bepaalde vitamine D-rijke voedingsmiddelen in uw dieet een grote invloed hebben op uw gezondheid. Gooi dus wat paddenstoelen door je salade en geniet van een stukje zalm als avondeten. Je botten, immuungezondheid en humeur zullen je er dankbaar voor zijn.


Vitamine D als supplement


Onze Delightful supplement is een meerwaarde in elk gezond voedingspatroon.

Zowel kinderen als volwassenen mogen dit suppelement nemen.


DelightfulD-fence is ons supplement met vitamine D3 en K2. Vitamine


Vitamine D3 en K2?

Vitamine D ondersteunt de natuurlijke weerstand en draagt bij tot normale calciumgehalten in het bloed. Daarnaast ondersteunt vitamine D, in samenwerking met calcium, de instandhouding van sterke botten.


Het verband tussen vitamine D en K Vitamine D zorgt voor de opname van calcium uit de darmen in de bloedbaan. Daarna zorgen vitamine K-afhankelijke eiwitten voor het vervoer van calcium van de bloedbaan naar onder andere de botten en tanden. Daar, in die weefsels, kan calcium dan zijn verstevigende functie uitvoeren.


In MCT-olie?

De vitamine D in Delightful D-fence zit verwerkt in MCT-olie, wat staat voor Medium Chain Triglycerides. Vetzuren kunnen onderverdeeld worden in korte, middellange en lange ketens. Ze komen allemaal voor in onze dagelijkse voeding en worden dan in de darm afgebroken voor opname. De MCT-vetten hebben een middellangeketen en die worden sneller afgebroken dan lange-keten vetzuren. Door de vitamine D in MCT-olie te verwerken, kan de vetoplosbare vitamine D beter worden opgenomen.תגובות


bottom of page