top of page

Hoe lees je een etiket op cosmetica?

En hoe zorg je er voor dat deze 6 ingrediënten verdwijnen uit jouw badkamer? Want deze ingrediënten horen volgens onze filosofie niet thuis in huidverzorgingsproducten.


We smeren om te hydrateren, exfoliëren, reinigen of te voeden. Want we willen onszelf mooier maken, jonger uit zien of gewoon lekker ontspannen. Heerlijk, met zo'n masker op de bank ploffen. Maar kies jij wel voor de juiste producten? Of smeer jij irriterende mengsels op je huid en krijg jij ongemerkt schadelijke stoffen binnen?


Waar velen van ons niet bij stilstaan, is dat veel producten worden verkocht als verzorgingsmiddelen terwijl ze eigenlijk ongezonde ingrediënten bevatten die juist (zeer) slecht voor ons kunnen zijn. Het is ontzettend lastig, want niet elk synthetische ingrediënt is gevaarlijk, schadelijk of irriterend. En kijk jij wel eens op de achterkant van je producten? Dat is een behoorlijke uitdaging om dit te lezen en begrijpen, toch?


Het is niet evident om elk ingrediënt van de lijst te kennen, laat staan te herkennen als gezond of ongezond. Wanneer je op een verpakking kijkt zie je vaak een heel lange lijst ingrediënten waarvan je de meeste namen ook amper kan uitspreken. Dit noemen we de INCI lijst (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients of kortweg internationale naamgeving). Deze lijst is er gekomen zodat we een universeel taalgebruik kunnen hanteren. Dit wil zeggen dat als we in het buitenland zijn, we deze de ingrediënten ook kunnen lezen.Daarom heb ik hier een lijst opgezet van de 6 ingrediënten die je écht wilt vermijden.


Strippende schuimmakers.

Sulfaten zijn detergenten (reinigende chemische bestanddelen) die douchegel, shampoo, zeep, badbruisballen, cleansers en zelfs tandpasta doen schuimen. Ze zijn extreem irriterend en beschadigend voor de (hoofd)huid en dringen diep in de huid en slijmvliezen (ogen, mond, neus) door. Zo komen deze giftige stoffen in jouw bloedbaan terecht en kunnen ze o.a. kanker en andere gezondheidsproblemen veroorzaken. We houden van schuim! Een lekker warm bad met veel schuim, het geeft je een vals gevoel van proper zijn. De goedkope en agressieve detergenten drogen onze huid alleen maar uit en tasten zo de goede bacteriën op onze huid aan. Hierdoor wordt de zuurmantel op de huid beschadigd waardoor slechte bacteriën vrij spel krijgen op onze kostbare huid en ze dusdanig beschadigt geraken tot we zelf allergien of excema ontwikkelen.


De meest voorkomende zijn sulfaten die je op de lijst vind als Sodium Laureth Sulfate (SLS) en Sodium Laureth Sulfoacetate en in mindere maten Cocamidopropyl betaïne klinkt beter maar heeft niets te maken met kokos zoals velen denken.


Agressieve bewaarmiddelen.


Zolas parabenen en phenoxyethanol. Als we het simpel proberen te maken dan worden parabenen gebruikt om er voor te zorgen dat producten langer meegaan. De chemische eigenschappen van parabenen zorgen ervoor dat ze uitstekende conserveringsmiddelen zijn die ervoor zorgen dat ingrediënten langer bewaard kunnen worden. Het wordt wel steeds minder gebruikt en vervangen door phenoxyethanol.... Wat eigenlijk even erg is voor je huid.


Wat bewaarmiddelen niet doen, is onderscheid maken tussen goede en slechte bacteriën. Vergelijk het even met je darmen. Ook daar moeten onze goede en slechte bacteriën in balans zijn. Denk aan methylparabeen, ethylparabeen, propylparabeen, butylparabeen en isobutylparabeen. Parabenen worden toegevoegd om houdbaarheid te bevorderen. Je zult versteld staan, bijna alle (synthetische) producten die in de winkels liggen bevatten parabenen. Dit conserveringsmiddel wordt oa geassocieerd met een verstoring van de hormoonhuishouding en de groei van kanker tumoren.


Parabenen worden ook vaak gevonden in zonnebrandmiddelen, shampoos, conditioner, haarproducten, vochtinbrengende crèmes, anti-aging producten, mascara en andere cosmetica. Als je gaat winkelen dan moet je goed kijken naar de ingrediënten van het product. Vaak zien we op producten staan ‘zonder parabenen’… wat eigenlijk wil zeggen ‘we hebben het vervangen door een ander schadelijk bewaarmiddel’.


De meest voorkomende zijn etylparaben, propylparaben, methylparaben, Phenoxyethanol (dit wordt het meeste ter vervanging van parabenen gebruikt) , methylchloroisothiazolinone, methylisothiazolinone, alcohol denat, potassium sorbate en sodium benzoate. En zo zijn er nog wel veel meer maar als je deze al herkent ben je echt al heel goed op weg.


Let er dus extra op als je nog eens een nieuwe creme aankoopt of laat je bij het Gezondheidshuisje in Willebroek begleiden.


Emulgatoren

Emulgatoren afkomstig uit de petroleumindustrie worden gebruikt in cosmetica opdat water en olie niet splitsen. PETROCHEMIE? Hu, dat smeer je toch nie top je huid.... ja idd ... dit eeste is al duidelijk toch?


Uit onderzoeken blijkt dat deze stof irriterend op de huid kan werken. Dit komt omdat deze stoffen je huid kunnen binnen dringen. Dit brengt volgende risico’s met zich mee:

  1. Doordat deze stoffen gemakkelijk je huid binnendringen en ook goed oplosbaar zijn, kunnen er ook andere stoffen mee je huid binnen komen. Dit kunnen stoffen zijn zoals bepaalde bacteriën. Deze stof houdt je liever buiten je lichaam.

  2. Ook kan het de vochtigheid van je huid aantasten. Dit kan negatieve gevolgen hebben zoals uitdroging of juist een vette huid.

Deze gevolgen zijn echter wel afhankelijk van twee factoren: het soort PEG waarmee je te maken hebt en de staat van je huid. Bij een beschadigde of zeer droge huid is de kans een stuk groter dat deze stof de huid kan binnendringen. In de eerste plaats is petroleum een sterk verontreinigd product. Petroleum bevat ook een dioxaan, welk een licht ontvlambare stof is. Blootstelling aan dioxaan kan leiden tot irritatie. Regelmatig contact leidt tot een droge gebarsten huid. Erger nog, er zijn studies die waarbij werd vastgesteld dat 1,4-dioxaan kankerverwekkend is. Er mag dus maar een beperkte hoeveelheid in de cosmetica zitten. Een klein percentage zou geen kwaad kunnen, maar het is en blijft toch maar een kankerverwekkende en irriterende stof.

De meest voorkomende zijn PEG of poly ethyleen glycol (+ nummer) en polysorbate(+nummer)


Carbomeren en acrylaten

Deze uiterst synthetische stoffen dikken water in tot een gel of een creme. Het geeft eigenlijk de indruk dat een creme heel rijk is .... maar niets is minder waar!


De meeste cosmetica producten bevatten zeer veel water. Soms zie je staan, dit product bestaat voor 90% uit natuurlijke producten. Dan zie je als 1ste ingredient staan : AQUA 80%. Dat wil dus zeggen dat 80% van het flesje gevuld is met water en 20% met andere stoffen. Natuurlijk heb je een dikmiddel nodig om ervoor te zorgen dat het water een creme kan volgen. Kom je graag naar 1 van onze workshops? Dan laat ik je zien hoe we heel snel een goedkope, lekker geurende creme kunnen maken ;-) Als je water bovenaan de lijst ziet staan en één van onderstaande ingrediënten kan je er zeker van zijn dat je vooral water op je gezicht of lichaam gebruikt.

De meest voorkomende zijn carbomer, DEA, acrylates en alle andere ingrediënten die eindigen op –acrylate.

Minerale oliën en siliconen

Minerale oliën, paraffine en vaseline zijn ook weer goedkope ingrediënten die uit de petroleumindustrie komen. Het zit in 90% van de huidverzorgingsproducten. Ze voelen zijdezacht aan en geven een fijn huidgevoel (al zeg ik het zelf), maar siliconen leggen een verstikkende film over de huid en blokkeren de belangrijke functies van je huid. Je huid geraakt er aan verslaafd en gaat zijn eigen functies zonder echt het probleem van de droge huid aan te pakken. Denk maar aan één of ander lippenbalsem merk. Je begint te smeren en elke keer moet je meer en meer aansmeren omdat je het gevoel hebt dat als je deze niet gebruikt, je het alleen maar erger maakt.


De meest gebruikte elementen zijn Mineral Oil, petrolatum , paraffinum liquidum, dimethicone, ( en alles wat eindigt op –cone), cera micro-cristallina, isoparaffin.


Parfum en kleurstoffen

Wanneer mensen een product "testen" ruiken ze er eerst aan. Waarschijnlijk betrap je jezelf er ook op. Maar wist jij eigenlijk al dat wanneer de geur afkomstig is van parfum, dat dit zeer schadelijk kan zijn voor de huid. Het kan irritatie, jeuk en allergieën veroorzaken. In contact met de zon kan het bovendien voor bruine vlekken zorgen. Best neem je producten met natuurlijke ingredienten zoals echte planten en kruiden.



Hoe herken je ze op een etiket? Parfum, fragance en CI(+nummer)


bottom of page