top of page

Kundalini Yoga

Bijgewerkt op: 21 dec. 2019


Yin yoga, Hatha yoga, Ashtanga Vinyasa yoga, Bikram yoga: er bestaan nogal wat yogavormen. Kundalini yoga is bij veel mensen minder bekend, terwijl het een heel krachtige vorm van yoga is.

Waar het bij veel yogasoorten vooral om de asana’s (houdingen) gaat, draait Kundalini hoofdzakelijk om ademhalingstechnieken, het zingen van mantra’s (chanting) en meditatie. Door deze combinatie van technieken kun je een hogere staat van bewustzijn bereiken. Kundalini yoga wordt daarom ook wel de ‘yoga van het bewustzijn’ genoemd.


Dit doet Kundalini yoga met je

De asana’s die je uitvoert tijdens een les Kundalini yoga zijn niet ingewikkeld, maar volgen elkaar wel in rap tempo op. Deze snelheid, gecombineerd met ademhalingstechnieken (pranayama), zorgt ervoor dat je chakra’s worden geopend en de Kundalini-energie of oer-energie die in je lichaam ligt opgeslagen weer vrijkomt. Dit proces wordt nog eens versterkt door het zingen van mantra’s.

Het bijzondere van Kundalini yoga is dat je het effect ervan direct kunt voelen. En na afloop van de les zul je de vrijgekomen energie nog lang door je lichaam voelen stromen. Maar Kundalini yoga maakt je niet alleen energieker en bewuster op korte termijn. Als je het regelmatig beoefent, merk je dat zowel op spiritueel als een meer praktisch niveau. Op de langere termijn kan deze yogavorm je bijvoorbeeld helpen groeien als mens, en je handvaten geven om kalmer en bewuster in het leven te staan.


Zo ziet een les eruit

Een Kundalini yogales duurt meestal één tot anderhalf uur. In die tijd volg je een vaste serie houdingen met een bijpassende meditatie. Zo’n serie wordt een kriya genoemd. Dat het een vaststaande volgorde is, wil trouwens niet zeggen dat je elke keer dezelfde asana’s uitvoert: integendeel juist. Er zijn namelijk wel honderden verschillende kriya’s en door de combinatie van verschillende technieken is elke les weer anders. De docent kiest een kriya die past bij het thema of het gewenste effect van de les.


Een eeuwenoud geheim

Yogi Bhajan bracht Kundalini in 1969 van Noord-India naar het westen, maar de oefeningen bestaan al vele duidenden jaren langer. Ze stammen uit een traditie van yogi’s in het Himalaya-gebergte. Zij gaven hun kennis eeuwenlang mondeling en alleen in het diepste geheim door. Yogi Bhajan vond dat het zijn plicht was om deze methode toch toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen.


Zelf proberen?

Dat Kundalini zo lang alleen in het diepste geheim werd beoefend, is niet voor niets. De energie die wordt opgewerkt, zou volgens sommigen gevaarlijk kunnen zijn. Als je chakra’s niet op de juiste manier geopend worden, kan er namelijk teveel energie tegelijk vrijkomen. Ben je nieuwsgierig geworden naar Kundalini en wil je het zelf eens proberen? Dan is het fijn als je al enige ervaring met yoga hebt en misschien zelfs al een beetje kennis hebt van chakra’s. Al is Kundalini yoga volgens Yogi Bhajan voor iedereen. Hij zei: ‘Als je kunt ademen, kun je yoga doen.’ Zorg er in elk geval altijd voor dat je een les volgt bij een ervaren docent.


bron Happinez



bottom of page