top of page

Seizoensgroenten

We zijn het misschien wel gewoon om heel het jaar door alle groenten en fruit te kunnen kopen waar we op dat moment zin in hebben maar eigenlijk is dat minder gezond dan we zouden denken. Volgens de seizoenen eten lijkt misschien eentonig maar het heeft veel meer (gezondheids)voordelen dan je denkt.



Het is goed voor het milieu

Geen gigantische ecologische voetafdruk door het transport uit verre landen en het daaraan gekoppelde benzineverbruik. Geen – of toch alleszins veel minder – gebruik van chemicaliën om de oogst goed te doen groeien of kunstmatig, langer vers te houden tijdens het transport.

Het is goedkoper

Groenten of fruit in het juiste seizoen kweken is gewoon en pak gemakkelijker en bijgevolg goedkoper. Bedenk even het volgende: het is zomer, de zon heeft mooi geschenen met de occasionele regenbui, m.a.w. het optimale klimaat voor een rijke oogst.

Het is gezonder

Lokaal gekweekte groenten, belanden veel sneller op je bord. Vaak al binnen de 24 uur. Bijgevolg zijn ze kraakvers en bevatten ze veel meer voedingsstoffen en nutriënten dan degenen die al een aantal dagen onderweg zijn. Bovendien worden groenten en fruit die lang vervoerd moeten worden, vaker behandeld met allerhande chemicaliën om ze langer vers te houden. Niet bepaald goed voor het milieu, noch voor jouw gezondheid. Vele wintergroenten zoals kolen zitten boordevol vitamine D. Eentje dat wel al snel tekort komen met de donkere winterdagen.

Het is gevarieerder

Klinkt tegenstrijdig, maar door seizoensgebonden te eten, zet je gevarieerdere maaltijden op tafel. Wanneer je geen rekening houdt met de seizoenen, koop je al gauw steeds hetzelfde soort groenten en fruit en verval je in een soort routine. Door je aan de jaargetijden te houden, eet je bijvoorbeeld tomaten vooral in de zomer en pas je je recepten en kookstijl aan de beschikbare


Zie hieronder welke groenten en fruit in seizoen zijn tijdens de maanden december - januari en februari




bottom of page