Soms lijkt het alsof je echt niets kunt doen aan die spontane gewichtstoename tijdens de overgang. Je eet best gezond en voor je gevoel niet anders dan gebruikelijk, maar toch kom je nu aan in gewicht en voel je heel langzaam je taille verdwijnen. Wat is de oorzaak?
Hormonale veranderingen
De hoofdreden is dat tijdens de overgang op hormonaal vlak veel verandert in je lichaam. De hoeveelheden progesteron en oestrogeen worden lager en dat heeft gevolgen voor bepaalde processen in je lichaam. Zo is oestrogeen bij veel meer betrokken dan alleen bij je menstruele cyclus. Het zorgt er onder andere voor dat je vet zich voornamelijk ophoopt op je bovenbenen, heupen, billen en borsten, oftewel het zorgt voor onze "vrouwelijke rondingen". Op het moment dat de hoeveelheid oestrogeen afneemt, verschuift de vetverdeling naar je buik. Er ontstaat buikvet…
Serotonine en schildklierhormoon
Tijdens de overgangsjaren wordt als gevolg van de schommelingen in je oestrogeenlevel ook minder van het "feel good" hormoon serotonine geproduceerd. Wanneer de serotonine afgifte daalt kun je overvallen worden door gevoelens van somberheid. Het kan zijn dat je eerder geneigd bent iets extra's te eten of te drinken om dit vervelende gevoel weg te krijgen.
Daarnaast kan het goed zijn dat tijdens de overgang de aanmaak van het schildklierhormoon onder druk staat. Het schildklierhormoon regelt onder andere de snelheid van onze verbranding. Als deze verbranding op een lager pitje staat, dan wordt overtollige energie (uit voeding) sneller opgeslagen in extra vetweefsel.
Tips om af te vallen in de overgang
Het klopt dat de schommelingen in je hormonen het er niet makkelijker op maken. De meeste vrouwen moeten er meer moeite voor doen om hun ideale gewicht te behouden, laat staan dat ze overtollige kilo's kwijtraken. Maar met de juiste aanpak is het zeker mogelijk!
Een paar belangrijke tips:
1. De juiste mindset
Het begint met jezelf de hoogste prioriteit te geven. Gebruik de overgang als moment om helder te krijgen wat het gewicht is dat in deze levensfase bij je past, waar je je lekker bij voelt en ga ervoor.
2. Sporten en bewegen
Naast zoveel mogelijk bewegen door bijvoorbeeld naar je werk te fietsen of altijd de trap te nemen, is het absoluut aan te bevelen je spiermassa te vergroten. Meer spierweefsel betekent dat je meer calorieën verbrandt, ook in rust. Tijdens onze HIIT lessen leren wij je zo bewegen dat je hormonen hier ontzettend veel voordeel uit kunnen halen en op orde komen!
3. Hormoonproof eten
Maak de overstap naar een hormoonproof eetpatroon. Zo krijgt je lichaam alleen nog de voedingsstoffen die het nodig heeft om hormonale disbalansen tegen te gaan. Schrappen van suikers en de juiste gezonde voeding zijn hierbij cruciaal. Nood aan begeleiding? Plan een intake gesprek in.
4. Aantal eetmomenten
Kies voor drie volwaardige maaltijden per dag, zonder tussendoortjes. Of probeer intermittent fasting, waarbij je de periode verkleint waarin je eet, zodat je spijsvertering wat minder aan staat.
Vaak is het raadzaam om je persoonlijke situatie eens onder de loep te nemen. De overgang kan namelijk nog voor meer klachten zorgen die jou ervan kunnen weerhouden om af te vallen. Een algemeen onderzoek van jouw gesteldheid en zicht op jouw huidige eetpatroon kunnen jou helpen om heel gericht de stappen te zetten die jij nodig hebt om hormonaal weer in balans te komen en overtollig gewicht te verliezen. Plan hier je volledige intake in met testen.
Fyto-oestrogenen als natuurlijke regulatoren
Fyto-oestrogenen, ofwel plantaardige oestrogenen, komen in zeker 300 plantaardige voedingsmiddelen voor. Ze dragen bij aan een evenwichtige hormoonbalans bij zowel man als vrouw. Enkele goede bronnen van fyto-oestrogenen:
Lijnzaad
Soja en sojaproducten
Peulvruchten
Sesamzaad
Granaatappelpitolie
Door meer van deze voedingsmiddelen op te nemen in je eetpatroon, help je je lichaam om de hormonen beter in balans te houden. Zo verklein je de kans op overgewicht en overgangsklachten. Kies bij voorkeur voor biologische en onbewerkte varianten voor het beste resultaat.
Wees lief voor jezelf en gun jezelf de tijd om je leefstijl stap voor stap aan te passen. Met de juiste voeding, voldoende beweging en ontspanning kom je al een heel eind. En mocht je er niet uitkomen, aarzel dan niet om hulp in te schakelen van, wij helpen je graag verder. Samen werken we dan aan een gezond en gelukkig leven, ook tijdens en na de overgang!
Comments