top of page

Weg van het piekeren (boek Filip Raes)

Ik hoorde net op Radio 1 in "De Wereld Van Sofie" een super interessante reportage over het boek van Filip Raes) Het is sowieso een onderwerp die onze deze dagen meer dan we soms willen kan tegenhouden om te bereiken wat we echt willen.


Piekeren is eigenlijk het niet kunnen stopzetten van bepaalde gedachten. Piekeren kan op zich geen kwaad, zolang je maar niet in deze gedachten blijft hangen. Hoe meer het voorkomt en hoe meerje blijft hangen in deze gedachten, hoe meer we onzelf er bewust van moeten zijn dat dit een voorteken zou kunnen zijn van een burn-out, depressie of andere ongemakken. Let dus zeker op deze verwittigingen.


Natuurlijk heeft onze opvoeding en de dingen die we in het leven meemaken een enorme impact op of we al dan niet veel piekeren.


Ieder van ons heeft zijn verhaal en dus soms ook zijn rugzakje. Wat voor andere misschien onbenullig kan zijn, kan voor anderen net heel wat trieste of boze of andere gevoelens losmaken.


Terwijl ik deze tekst aan het schrijven ben, hoor ik op de achtergrond een lied van Kommil Foo Angst is maar voor even.... hun teksten raken me elke keer weer. Hoe mooi muziek kan zijn, ze kan je laten lachen, laten huilen, in muziek kan je zoveel emotie terugvinden. Echt mooi....


Hoe kan je nu eigenlijk omgaan met deze piekergedachten? Vooral eerst opmerken en aanvaarden dat het normaal is om te piekeren... want eens een piekereaar, altijd een piekeraar. Filip Raes raadt aan om zeker niet te vechten tegen deze gedachten en gevoelens.


Het is net van belang om niet te blijven piekeren (want dat doe je net niet... je blijft gewoon stilstaan) Steek je tijd niet in het piekergedrag maar ga over tot actie....


Ik kom hier zeker nog op terug want ga nu echt even luisteren naar deze fijne reportage :-)


Bij het Gezondheidshuisje proberen we een fijne groep te vormen van gelijkgezinden, we helpen je een weg te vinden in soms zo'n moeilijke momenten van stress, voeding, beweging

Comments


bottom of page