Hoe je vertering beter kan lopen als je zenuwstelsel en hormonen optimaal functioneren
Wist je dat stress en een verstoord evenwicht in je zenuwstelsel je spijsvertering behoorlijk kunnen ontregelen? Veel mensen hebben tegenwoordig last van verteringsproblemen zoals een opgeblazen gevoel, constipatie of diarree. Maar er is goed nieuws! Een belangrijke sleutel tot een goede vertering blijkt te liggen in het optimaal functioneren van je zenuwstelsel en hormonen. In deze blogpost duiken we hier dieper in en geven we je praktische tips en oefeningen om je vertering te verbeteren via deze systemen. Klaar om je darmen een boost te geven? Lees dan snel verder!
De verborgen link tussen stress, je zenuwen en je darmen
Je zenuwstelsel bestaat uit het bewuste zenuwstelsel dat je spieren aanstuurt, en het onbewuste autonome zenuwstelsel. Dit autonome deel regelt automatische processen zoals ademhaling, hartslag en... je spijsvertering! En hier komt de link met stress om de hoek kijken.
Het autonome zenuwstelsel is namelijk verder onder te verdelen in:
Het orthosympathische zenuwstelsel, ook wel het 'gaspedaal' genoemd. Dit treedt in actie bij stress en zet je lichaam klaar om snel te reageren, zoals een verhoogde hartslag en ademhaling.
Het parasympathische zenuwstelsel, ook wel het 'rempedaal' genoemd. Dit zorgt voor rust en herstel, zoals een vertraagde hartslag en een verbeterde spijsvertering.
Wat gebeurt er nu bij langdurige stress? Juist, het gaspedaal staat continu aan en het rempedaal heeft geen kans om z'n werk te doen. De energie gaat naar actie in plaats van naar rust en vertering. Met als gevolg: verteringsproblemen! Denk aan:
Verminderde aanmaak van spijsverteringssappen zoals maagzuur
Trage darmbewegingen (peristaltiek) wat constipatie kan veroorzaken
Een meer doorlaatbare darmwand, wat voedselintoleranties en allergieën kan verergeren
Kortom, de balans tussen het ortho- en parasympathische systeem is cruciaal voor een goede spijsvertering. Maar hoe herstel je dit evenwicht? Lees snel verder voor dé oplossing!
Train je parasympathische zenuwstelsel met hartcoherentie
Een bewezen effectieve manier om je autonome zenuwstelsel te reguleren is hartcoherentie training. Hierbij leer je op een bepaalde manier te ademen, waardoor de variatie in je hartritme toeneemt. Deze hartritmevariabiliteit (HRV) is een maat voor de balans tussen het ortho- en parasympathische systeem.
Hoe werkt dit? Normaal gesproken versnelt je hartslag licht bij inademen (orthosympathisch) en vertraagt deze bij uitademen (parasympathisch). Bij stress is dit verschil minimaal en is er weinig HRV.
Met hartcoherentie training vergroot je bewust de HRV door rustig en diep in en uit te ademen, bijvoorbeeld 5 seconden in en 5 seconden uit. Hierdoor activeer je het parasympathische systeem meer, waardoor je lichaam in een staat van rust en herstel komt. Je spijsvertering krijgt zo de kans om optimaal te functioneren.
Concrete tips om zelf mee aan de slag te gaan:
Begin de dag met 5-10 minuten hartcoherentie ademhaling
Pas de techniek ook toe voor de maaltijd om je lichaam in de juiste staat te brengen
Gebruik eventueel hulpmiddelen zoals onze Cardicheck om je HRV te meten
Hormonen: de onzichtbare spelers bij je spijsvertering
Naast je zenuwstelsel hebben ook hormonen een belangrijke invloed op je vertering. Enkele voorbeelden:
Insuline - regelt je bloedsuikerspiegel en de opslag van voedingsstoffen
Leptine - geeft een verzadigingsgevoel
Ghreline - stimuleert de eetlust
Cholecystokinine (CCK) - stimuleert de afgifte van gal en enzymen van de alvleesklier
Stress en een ongezonde leefstijl kunnen de balans van deze hormonen flink in de war schoppen. Zo kan chronische stress leiden tot insulineresistentie en overgewicht. En een tekort aan slaap verstoort de balans tussen leptine en ghreline, waardoor je meer trek krijgt.
Ook hier is het dus zaak om stress te verminderen en gezond te leven om je hormonen in balans te houden. Enkele tips:
Eet onbewerkte, voedzame maaltijden op regelmatige tijden
Beperk suiker en snelle koolhydraten
Zorg voor voldoende slaap
Beweeg regelmatig, bij voorkeur in de natuur
Meet het effect met een Cardicheck
Benieuwd naar de status van jouw autonome zenuwstelsel en hormoonspiegel? Via een kunnen we dit voor je in kaart brengen. Zo krijg je inzicht in mogelijke verstoringen en kunnen we een persoonlijk plan maken om je systemen weer in balans te brengen. Want meten is weten, en dat geldt zeker voor je gezondheid! Kijk hier voor meer informatie over onze SoCheck en om een afspraak in te plannen.
Conclusie
Een goede spijsvertering begint bij een uitgebalanceerd zenuwstelsel en hormoonhuishouding. Door stress te verminderen en je levensstijl te optimaliseren breng je systemen in balans die cruciaal zijn voor een optimale vertering.
Hartcoherentie is een krachtige methode om je autonome zenuwstelsel te reguleren. Door dagelijks te oefenen met deze ademhalingstechniek activeer je het 'rempedaal', waardoor je lichaam in een staat van rust en herstel komt. Dit geeft je spijsvertering de kans om haar werk te doen.
Combineer dit met gezonde voeding, voldoende slaap en beweging en je zet belangrijke stappen naar een betere vertering en algehele gezondheid. Je darmen zullen je dankbaar zijn!
Ervaar zelf het verschil door de oefeningen uit te proberen en een Cardicheck te laten doen. Elke dag een beetje aandacht voor ontspanning en balans brengt je spijsvertering en gezondheid op de lange termijn in een stroomversnelling!
Comments