top of page

Het belang van vitaminen D en waarom bij suppleren zo belangrijk is.De meeste vitamines halen we uit onze voeding. Vitamine D is daarop een uitzondering: die maken we zelf aan. Als er zonlicht schijnt op onze huid, dan produceert de huid vitamine D. De huid op het hoofd, de handen en de onderarmen maakt het meest vitamine D aan. In de zomer leggen we een voorraad aan, maar dat is lang niet genoeg om de winter door te komen. Dus moeten we ook in de herfst en de winter genoeg buitenkomen. Het is dus heel belangrijk om ongeveer 15 min per dag in de zon te komen (zonder zonnebescherming en niet wanneer de zon op zijn hoogste punt staat) met ontblote onderarmen en je gelaat. Om zo toch zoveel mogelijk vitaminen D te kunnen opslagen.


Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht door onze huid gevormd. Bij het ouder worden, gaat dit proces steeds moeizamer. Ook mensen die weinig buiten komen, hebben een groot risico op

vitamine D-tekort. Daarom wordt suppletie geadviseerd voor mensen boven de 60 jaar.


Vitamine D zorgt ervoor dat calcium uit de voeding kan worden opgenomen in het bloed. Dat is nodig om de botten stevig te houden en de spieren goed te laten functioneren. Wie een hele winter binnenzit en daardoor te weinig vitamine D aanmaakt zal te weinig calcium opnemen. Op termijn kan dat de botten verzwakken. Soms komen ook klachten voor zoals spierpijn, spierkrampen, zwakte en vermoeidheid. En omdat het hart ook een spier is, kan een belangrijk calciumtekort zelfs gevaarlijk zijn.Zeker bij chronische pijnen of ontstekingen zou de minimale vitamine D-waarde 80 n/mmol moeten zijn. Laat dit wel door een bloedonderzoek bij je arts bepalen. Voldoende zonlicht en supplementen moeten zorgen voor voldoende vitamine D, onze voeding kan niet voldoende leveren. Wij werken met Urmale en RainPharma omdat we van 100% natuurlijke samenstellingen houden. Je kan deze HIER vinden.


Voeding die vitamine D bevat: levertraan, ei, roomboter, vette vis en dan vooral haring, zalm, paling en sardines. Maar geen enkel voedings-middel bevat voldoende om eventuele tekorten aan te vullen. Voor iedereen met botontkalking is het daarom raadzaam om het vitamine D-gehalte in het bloed te laten bepalen en op basis daarvan een supplement te gaan gebruiken.


Mensen met overgewicht hebben een grotere kans op een vitamine D-tekort. En dat tekort zorgt onder andere weer voor meer overgewicht.


Als er flinke tekorten aan voedingsstoffen zijn is suppletie plus aanpassing van de voeding de meest effectieve manier. Vitamine D kun je overigens niet eens uit je voeding halen en zal bij

een tekort altijd gesuppleerd moeten worden.


Is je gezondheid erg belangrijk? Ben je heel bewust bezig met je gezondheid? Heb jij je bloed laten onderzoeken en is je waarde onder de 70 n/mmol, neem dan zeker contact met ons op; We zijn er om je te informeren, adviseren en te helpen.


Bekijk onze trajecten via DEZE link of bel ons voor meer informatie 0498641219Comments


bottom of page