top of page

Is een voedingsintollerantie hetzelfde als een allergie?




Een voedingsallergie is niet hetzelfde als een intolerantie. Een allergie is een reactie van je immuunsysteem. Je lichaam maakt antistoffen aan tegen bepaalde stoffen, waardoor je jeuk, zwelling, uitlag, buikpijn.... krijgt.


Een overgevoeligheid voor eten is niet gelijk aan een allergie maar wijst wel vaak op een probleem met het immuunsysteem.


Een voedingsintollerantie wordt vaak een pseudoallergie genoemd. Een speudoallergie is eigenlijk een histamineallergie. Er vindt toch een zelfde reactie plaats als bij een echte allergische reactie.

Deze reactie wordt vaak verroorzaakt door een hoge concentratie van histamine die in het maagdarmkanaal ontstaat door de activiteit van histaminevrijmakers in het voedsel bv tomaten, aardbeien...


Een allergie


Het is een specifieke reactie van het immuunsysteem op lichaamsvreemde stoffen die normalerwijze niet schadelijk zijn. Meestal treden de reacties snel op als je het alergeen (de stof die een allergie veroorzaakt) hebt gegeten. Het kleinste deeltje kan al een levensbedreigende reactie uitlokken.


Een intollerantie


Bij een intollerantie ligt de oorzaak vaak in een tekort van bepaalde enzymen of transporteiwitten die voor je vertering zorgen. Het kan ook een reactie zijn op stoffen die in voeding zitten of toegevoegd zijn. Dat kunnen bv bepaalde aditieven zijn.


De reactie is hier niet altijd direct na het eten van een bepaalde stof. Alhoewel de klachten vaak overeenkomen met die van een allergie, is een intollerantie vaak minder ernstig voor je gezondheid. Dat wil niet zeggen dat ze minder vervelend zijn.


Het immuunsysteem


Is een verdedigingssysteem waarbij een groot aantal cellen en molecullen samenwerken om indringers of veraderende eigen cellen te bestrijden. Het lichaam reageert met een ontstekingsreactie zoals pijn, warmte, zwelling, roodheid, ....Het is dus van zeer groot belang om ons immuunsysteem gezond te houden door o.a. de juiste voeding te eten, gevarieerd eten, voldoende te slapen/rusten en zoveel mogelijk stess te vermijden.




Enkele weetjes


Sinds de jaren 90 is er een duidelijke stijging in het aantal voedingsallergieën. De oorzaak kan gemanipuleerde voeding zijn, E-nummers die in te hoge dosissen en mixen worden gegeten en gedronken, de luchtvervuiling,...


Aan de huid kan je vaak zien of het een allergie, intollerantie of een overgevoeligheid is.


Een auto-immuunziekte is niet hetzelfde als een allergie of een intollerantie.




TIPS : Respecteer de natuurlijke balans van je huid door de juiste vezorgingsproducten te gebruiken en gebruik extern en intern zo natuurlijk mogelijk producten. Versterk je immuunsysteem


Vanbuiten :


Vermijd synthetische kleurstoffen en parfums, sulfaten en detergenten, parabenen, minerale oliën, siliconen, syntetische emulgatoren...


Gebruik enkel 100% natuurlijke verzorgingsproducten voor het gelaat en voor het lichaam


Vermijd overmatige blootstelling aan de zon maar zorg wel voor voldoende daglicht.






Vanbinnen :


Beperk overmaat aan histaminerijke voeding zoals vis, vlees, zuivel/kaas, spinazie, tomaten, citrusvruchten, aditieven en smaakversterkers....


Voed je zoveel mogelijk met natuurlijke remmers zoals; vitamine C-rijke voeding, MSM, vitamine B-rijke voeding of supplementen.


Zorg voor een gezond darmslijmvlies.


Mijd zoveel mogelijk suikers in de vorm van glucose, fructose, lactose maar ook de "gezonde" suikers zoals sorbitol, mannitol, sucralose, agave, tagatose, aspartaam...


Let op met het eten van teveel fruit (meer dan 2 stukken is niet nodig)


Eet meer dan 1 keer per week kolen (broccoli, bloemkool, savooi....) artisjok, asperges, komkommer.


Vermijd genetisch gemanipuleerde voeding (aardappellen, mais, soja...)


Last van allergiën, intolleranties of huidproblemen? Lichamelijke ongemakken waar je nog steeds geen verklaring voor hebt gevonden? Kijk even op deze pagina of neem contact met ons op 0498641219 voor meer informatie.



bottom of page