top of page

Mijn ganse jeugd heb ik altijd stevig gesport. Ik at gezond (alleszins, dat dacht ik toch). Toch had ik regelmatig last van migraineaanvallen. Ook de stoelgang ging niet zoals het zou moeten zijn. Dit bleek door een allergie aan geraffineerde suikers volgens een osteopaat. Ik liet onmiddellijk de suiker in mijn thee en de dagelijkse ijsjes met chocolade als dessert. De migraineaanvallen waren beduidend minder, maar niet weg.

 

Nooit heb ik moeten dieten, maar in december 2013 kreeg ik te horen dat ik borstkanker had. Na chemo, bestralingen en operatie (wegnemen van tumor en daarna preventief eiertakken) en een hoop cortisone, kwamen de kilo’s erbij. De menopauze heeft daar ook wat in meegespeeld.

 

Het werd tijd dat ik iets veranderde. Ik at in de week geen brood meer, omdat ik daar een opgeblazen gevoel van kreeg en at ‘s middags slaatjes. Het beterde even maar de goestingskes ’s avonds bleven (soms heel erg).

 

Toen ontdekte ik de via Anouschka het “Leef en eet ZONDER DIEET" en besloot ik om een keer te gaan luisteren naar een presentatie. Hier werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt, dat mijn gewicht niet overeenstemde met mijn leeftijd. Dit wou ik niet en gaf het programma een kans. Ik startte het programma en al snel had ik het gevoel meer energie te hebben.

 

In het begin is het inderdaad wat zoeken en uitproberen, maar nu is het al meer routine geworden. De eerste maand ging redelijk traag, ondanks mijn vele inspanningen. Ik zette toch door en besloot om opnieuw te starten van in het begin. En ja hoor, halverwege begon je effectief resultaat te zien aan mijn lichaam.

 

Tot nu toe geen migraineaanvallen, perfecte dagelijkse stoelgang, geen goestingskes in ongezonde zaken en vooral VEEL energie. Ik ben ook beduidend een aantal kilo’s kwijt op de juiste plaats en dat voelt Super!

 

Ik raad het iedereen aan in combinatie met yogirya, de perfecte match tussen stretching, kracht en uithouding.

 

Hoe heb ik het programma zelf ervaren? Wel. Het feit dat je blijvend controle hebt over wat je wel en niet mag eten en hoe dat je dingen moet combineren, vind ik de max. Alles noteren en dan daarop dagelijkse feedback krijgen, was voor mij ideaal. Dit gaf mij telkens weer een extra boost om door te gaan met datgene waar ik mee bezig was. Mezelf weer beter maken!

 

Ik hoop dat ik met deze recensie andere mensen kan aansporen om hetzelfde te doen. Ik wil dan ook bij deze Anouschka nog even in de bloemetjes zetten. Zij staat voortdurend voor iedereen klaar en geeft jou voortdurend aanmoedigingen en de kracht om verder te werken aan een gezond lichaam.

 

“Een gezonde geest in een gezond lichaam". Ik voel mij terug vrij in mijn hoofd! DANK JE WEL!

—  Inge

Ontdekking van Biologische Groenten: Een Ferm Avontuur

Voor wie bekend is met mijn streven naar biologische groenten en fruit, is het geen verrassing dat ik altijd op zoek ben naar hoogwaardige en duurzame voedselbronnen. Tot voor kort bleek het echter een uitdaging om een authentieke biologische boerderij te vinden. Gelukkig leidde een onverwacht toeval mij naar het Ferm evenement, waar ik tot mijn verbazing ontdekte dat ik op slechts 25 minuten afstand van mijn huis biologische groenten kon verkrijgen. Dit opende de deur naar een fascinerende ontdekkingsreis in smaken en kwaliteit.Nieuwsgierig en enthousiast, besloot ik vandaag voor de allereerste keer naar de boerderij te gaan om mijn boodschappen te doen. Met een tas vol verscheidenheid aan groenten, waaronder tomaten, bieten, komkommers, courgettes, wortelen en sla, ben ik klaar voor de komende dagen. Het aanbod is divers en uitnodigend, en de geuren en kleuren van het landgoed zijn een ware verademing.


Het is belangrijk op te merken dat de boerderij haar deuren enkel op woensdag tussen 15.30 uur en 18 uur opent. Hoewel deze tijden niet altijd geschikt zullen zijn voor mijn schema, bieden ze wellicht een interessante optie voor anderen. Een bezoek aan deze boerderij is een unieke kans om direct contact te maken met de bron van ons voedsel en de passie achter biologische landbouw te ervaren.


Vandaag ben ik vooral geïntrigeerd door snijbiet en heb ik besloten om ermee aan de slag te gaan. Snijbiet is een veelbelovende bladgroente die mijn culinaire creativiteit prikkelt. In de komende stappen zal ik de eigenschappen, bereidingswijzen en recepten voor deze groente verkennen, en mijn ervaringen delen om anderen te inspireren om ook met deze smakelijke en veelzijdige groente aan de slag te gaan.


Een veelzijdige en smaakvolle bladgroente


Snijbiet, ook wel bekend onder namen zoals warmoes, snijmoes of bladmoes, is een heerlijke en voedzame bladgroente die steeds meer aandacht krijgt van liefhebbers van biologische producten. Deze groente, met zijn kleurrijke stelen en smaakvolle bladeren, biedt talloze culinaire mogelijkheden. In deze blog bespreek ik uitgebreid de eigenschappen, bereidingswijzen en tips voor het genieten van snijbiet.


1. Snijbiet: Een veelzijdige bladgroente

Snijbiet, of regenboogsnijbiet, is een opvallende verschijning in de groentewereld. De bladeren en stengels van deze groente zijn eetbaar en kunnen variëren in kleur, van rood en wit tot geel, oranje, groen, roze en paars. Qua smaak is snijbiet vergelijkbaar met spinazie, met een lichte aardsheid van rode bieten. Deze veelzijdige groente biedt een verrassende en smaakvolle toevoeging aan diverse gerechten.


2. Schoonmaken en bereiden van snijbiet

Voor het bereiden van snijbiet is het belangrijk om de bladeren en stelen goed te reinigen. Hier volgen enkele stappen voor het schoonmaken en snijden van snijbiet:

 • Scheid de stelen van de bladeren door ze voorzichtig los te trekken of te snijden.

 • Leg ze even in bicarbonaat (5 min)

 • Spoel de stelen en bladeren af onder stromend water.

 • Snijd eventuele grote nerven of ribben uit de bladeren.

 • Snijd de stelen in plakjes en de bladeren in gewenste grootte.


3. Bereidingswijzen van snijbiet


Snijbiet biedt diverse bereidingsmogelijkheden, waaronder koken, wokken, stoven, stomen en verwerken in verschillende gerechten. Hier zijn enkele populaire bereidingswijzen:

 • Koken: Kook de stelen en bladeren apart, aangezien de stelen meer tijd nodig hebben om gaar te worden. Voeg de bladeren later toe en blancheer kort.

 • Wokken of roerbakken: Wok de stelen en bladeren samen, waarbij je de bladeren pas halverwege toevoegt.

 • Stoven: Stoof de stelen in vocht, zoals bouillon of witte wijn, en voeg op het laatste moment de bladeren toe.

 • Stomen: Stoom de stelen en bladeren apart of samen voor behoud van kleur en smaak.


 • Ovenbereiding: Snijbiet kan worden gegratineerd of worden verwerkt in quiches en taarten.

 • Stamppot: Meng snijbiet met zoete aardappelpuree voor een smaakvolle stamppot.

 • Salades: Jonge blaadjes van snijbiet kunnen rauw worden verwerkt in salades.

4. Tips en variaties

 • Verse snijbiet is het best te bewaren door het kort te blancheren en daarna in te vriezen.

 • Snijbiet kan zelf worden gekweekt, waarbij regenboogsnijbiet een kleurrijke keuze is.

 • Experimenteer met verschillende recepten en smaakcombinaties, zoals pasta met snijbiet, stamppotten en soepen.

Kortom, snijbiet is een veelzijdige en smaakvolle bladgroente die zowel in traditionele als moderne gerechten een heerlijke toevoeging kan zijn. Ontdek de culinaire mogelijkheden van snijbiet en geniet van de gezonde en kleurrijke variatie die deze groente te bieden heeft.


Ik deel je graag mijn recept in een volgende blog of via mijn trajecten
bottom of page