top of page

Mijn boodschappen en mealpreppen


Druk, weinig tijd, laat thuis van je werk, kinderen en partner die gevoed moeten worden en liefst ook gezond!


Als je niet teveel tijd in de keuken wil besteden, dan kan je maar best gaan plannen. Natuurlijk is het belangrijk dat je dit in het begin doet. Nadien is het zo'n gewoonte dat je er zefl niet meer bij moet gaan nadenken.


Kan je dan geld besparen door op voorhand je weekmenu te plannen? Je zal sowieso al minder kopen wanneer je maar één keer in de week je boodschappen doet. Je zal ook sowieso minder meenemen. Daarbij komt nog dat je veel minder weg zult gooien (want al je restjes eet je gewoon op) en minder tijd kwijt bent aan boodschappen doen (want je verliest veel tijd door over en weer te rijden).


En dit is hoe je er dan mee start.


Maak bv elke week op bv zaterdag,10 min tijd om vooraf te plannen wat je gaat eten. Het is handig als je dan rekening houdt met eventuele afspraken of verplaatsingen die je moet doen, een wisselend uurrooster enz. Hebben de kinderen bv een hobby of ben je die dag laat thuis, plan dan iets dat heel snel klaar is. Je kan gemakkelijke ovenschotels maken of éénpansgerechten. Krijg je vrienden op bezoek, kies dan bv voor een ovengerecht of bbq, dan kan je zelf ook gezellig aan tafel blijven zitten.


Wat ook super goed helpt bij het kiezen wat je elke week gaat eten, is het bewaren van de recepten die je hebt gemaakt en lekker vond. Op de community kan je recepten plaatsen en bewaren en die van anderen bekijken en gebruiken. Helpt enorm om inspiratie op te doen. Je zal er versteld van staan hoe makkelijk je vergeet wat je zo lekker vond. Als je niet plant zal je al snel een patroon terecht komen waarin je elke week hetzelfde eet en dat wil je niet! Onze community vind je via onze onze community


In 2011 had ik 2 jobs en in 2014 ben ik opnieuw gaan studeren. Tot ik in februari 2020 had ik 2 jobs, ... een 4/5 en mijn bijberoep, studeerde. Ik was van 7 u 's morgens weg en ik was rond 16.30 u thuis. Om 17 u begon ik met mijn bijberoep tot de laatste klant buiten was....wie me kent, weet dat ik heel graag sport, met mijn gezin tijd doorbreng en ook nog eens heel graag ga wandelen in de natuur. Conclusie.... heel weinig tijd! Veel frustraties want ik wou en ik zou vers en gezond eten op het menu zetten. Ik ben dan enkele jaren geleden ook beginnen te mealpreppen. Komt er nog eens bij dat mijn kinderen, mijn partner en ikzelf allemaal anders eten.... geloof me, niet gemakkelijk. MAAR mealpreppen heeft me toen en nu in mijn drukke leven enorm geholpen.


En dan naar de winkel gaan


Het is ondertussen een gewoonte geworden, de winkel inwandelen en gewoon op basis van wat ik zie maak ik al gerechten. Omdat ik alleen maar puur eten koop, hoef ik geen 10-tallen doosjes en blikjes vast te nemen en ben ik ook weer snel uit de winkel. Natuurlijk koop ik ook af en toe iets minder gezond maar eerlijk gezegd hou ik dat liever voor wanneer ik uit huis ga eten. Heb ik toch eens zin in iets minder gezond dan bekijk ik het etiket toch tot in de detail en ga ik me niet focussen op het aantal vetten of het aantal koolhydraten maar eerder op de ingrediënten.


Mijn winkelkar ligt vol verse groenten en fruit. Ik probeer zoveel mogelijk seizoensfuit en seizoensgroenten te kopen, een minimum aan kaas, vis dat een MSC-certificaat heeft en als het kan ook alles of zoveel mogelijk biologisch. Een deel haal ik bij een lokale groenteboer of laat ik leveren door de Plukboerderij. Ik heb er een ongelooflijke hekel aan dat alles in plastiek verpakt wordt maar gelukkig mag heel binnenkort iets wat een bio label heeft niet meer in plastiek.


Mijn water koop ik normaal gezien in glazen flessen, alleen verkopen ze dat niet in elke winkel. Ideaal is Colruyt natuurlijk, gewoon een boodschappenlijst ingeven en alles wordt klaargezet. Dat is in mijn drukke schema eigenlijk nog het gemakkelijkste. Ook online kan je per product gaan kijken naar de ingrediëntenlijst en naar de nutriënten.


Als ik een korting zie (samen tegen voedselverspilling) en ik kan besparen op eten, dan doe ik dat ook. Het spijtige aan gezond eten is dat het nog altijd duurder is dan ongezond eten. Logisch als je jezelf bedenkt dat goedkope producten ook goedkope ingrediënten bevatten, geraffineerde (bewerkte) voeding... vulstoffen enzovoort.


Als ik mozarella koop, dan is het ook wel de echte "buffelmozarella" En omdat het niet echt mega gezond is, koop ik het bijna altijd alleen als ik er een bio promo van zie staan. Zo eet ik het niet te veel en zo zie ik het als een cheat meal. Tomaat mozarella is trouwens een van mijn favoriete gerechten, met superveel verse bio basillicum en koud geperste (extra vierge) olijfolie.


In mijn kar ontbreekt het niet aan aardappelen. Er wordt wel eens gezegd dat ze niet gezond zijn, maar dat is niet waar, zeker als je plant based eet is het belangrijk om bepaalde stoffen uit aardappelen te halen. Het is trouwens hoe je ze eet en met wat je ze eet en hoeveel keer per week je ze eet en of je al dan niet een bepaalde gevoeligheid hebt aan aardappelen, net zoals ik heb uitgelegd in mijn blog over de granen, het brood en de gluten.


Als ik yoghurt, plattekaas of iets gelijkaardigs meeneem dan kijk ik steeds dat het levende fermenten bevat. Dagelijks wat zure, gefermenteerde zuivel heeft een positieve invloed op onze bloeddruk, want het bevat vitamine K2. Dit is een belangrijke vitamine in de strijd tegen hart- en vaatziekten en houdt stolling, atherosclerose en de bloeddruk gezond. We vinden K2 voornamelijk in gefermenteerde zuivel, rauwe melk en rauwe kazen (Dit zijn zuivelproducten gemaakt van melk die niet gepasteuriseerd is of geen andere hittebehandeling heeft ondergaan.) LET OP ook dit is niet voor iedereen goed. Tijdens onze trajecten gaan we op zoek naar wat goed is voor jouw lichaam als individu. Wij gebruiken regelmatig Kefir om zelf lekkere gefermenteerde melkdranken en yoghurts van te maken. Ook zijn we op zoek naar een leverancier waar we kunnen de beste en meest gezonde yoghurt kunnen aankopen. Hier volgt zeker meer nieuws over als het zo ver is. Voorlopig eet ik zelf de yoghurt van PurNatur. Een grote pot van 500 gr per week. Maar maak er dressing van, gebruik het als dessert of bij mij fruit met een schepje shake als tussendoortje of als ontbijt. Regelmatig wissel ik eens af met cocosyoghurt of gefermenteerde soya yoghurt (zelfgemaakt met de kefir)



Ik eet bijna nooit (lees één x per jaar) gewone spaghetti. Het zal altijd van kikkererwten, linzen, bruine bonen, 100% spelt... zijn. Ook hier let ik er steeds op dat het van één ingrediënt gemaakt is en dat het niet geraffineerd is ( van meel en niet van bloem gemaakt dus). Om een lang verhaal kort te maken... als ik naar de winkel ga, dan koop ik zo puur mogelijk, buiten in de winter tomaten in blik (komt niet wekelijks op het menu)



Verder vul ik mijn eiwitten aan uit plantaardige bron. Als je net als ik vooral plant based gaat eten, is het noodzakelijk om voldoende te variëren. Het lichaam kan een eiwit uit voeding het beste benutten als deze lijkt op de eigen lichaamseiwitten. Hoe hoogwaardig een eiwitrijk

voedingsmiddel is (afhankelijk van de hoeveelheid en samenstelling

van de essentiële aminozuren), wordt aangeduid met de term biologische waarde. Dierlijke eiwitten hebben over het algemeen een

hogere biologische waarde dan plantaardige eiwitten. maw is het belangrijk om eiwitten (of combina-ies) te eten die resulteren in een hoge biologische waarde.




Wei-eiwitpoeders staan op nummer één en zijn daarom de reden waarom ik ze meermaals per dag ga drinken of mengen met andere voeding. Zo krijg ik de eiwitten binnen die noodzakelijk zijn voor mij lichaam.


Wei-eiwit komt dus als ‘ideaal’ eiwit uit de bus en is zeker voor snel herstel bij sporters of zieken een heel effectieve eiwitbron. Het is

namelijk zeer rijk aan de zogenaamde BCAA-aminozuren die erg belangrijk zijn voor spierherstel en spiermassa en belangrijk voor de aanmaak van glutathion. Ook bevat wei belangrijke stoffen voor het immuunsysteem. Ga niet zomaar met elke proteïne poeder aan de slag. Wij werken enkel met de meest zuiveren varianten. Meer info over eiwitten vind je in mijn blog


Eigenlijk komt het steeds op hetzelfde neer. Eet zo puur en zo gevarieerd mogelijk, koop de regenboog van dat seizoen en hou je ongezonde of minder gezonde tussendoortjes, gerechten enzovoort voor gelegenheden buitenshuis.



Doe jij Bjorn na en kom je zelf ervaren wat een gezondere levenstijl wel kan doen? Ons Boost Your Energy Traject helpt je kort en krachtig of is een aanvulling op een ander traject. Ons Boost Your Health Traject is de weg naar een gezonder leven aangepast aan jouw noden. Bij ons Find Your Balance Traject gaan we de focus leggen op afslanken en nadien gezonder leren eten.


Maak nu een AFSPRAAK en we gaan samen aan de slag! Je vraagt gewoon een gratis kennismakingsgesprek aan en bekijken samen hoe we je kunnen voorthelpen.


bottom of page